Krimó doktori kutatás

A csövesek

2017. január 02. 23:13 - dusiphd

Mauger, G. – Reynaud, J. D. (1986). A csövesek. Szociológiai Figyelő, 1, 52-82.

Ezt a szöveget a témavezetőm ajánlotta, de a kábszi részével a dolognak, csak 3-4 oldal foglalkozott. Úgyhogy nincs annotálás, csak pár kedves idézet.

„…1975-ig a marginális ifjúságot jellemezte [a kábítószer fogyasztás], amelyet valójában a kispolgári ifjúság egy részéhez kapcsolnak. Azóta viszont a kábítószer-fogyasztás közönségessé vált, demokratizálódott, és most már a nép körében élő fiatalok egy részére is kiterjed. Az ellenkultúrálisnak nevezett az ifjúság marginális, rendszeren kívüli „underground” töredékére jellemző kábítószer-fogyasztás társadalmi veszéllyé válik, amely meghódítja a népi külváros fiatalságát.” (67.old)

 

szerek és fogyasztói körök kiszélesedése „ellenkultúrális fogyasztásból „merüléssé” (défence) vált”

 

„Az ellenkultúra megteremtőinek, majd ezek vetélytársainak kábítószer-fogyasztása előnyben részesíti a minőséget a mennyiséggel szemben…”  à (francia)művészi örökséggel való összekapcsolódás

protelarizálódottság mennyiségi kérdés „repülés bármivel”

itt az ellekultúra (művészi/értelmiségi helyzetből) indul ki innen megy le à munkások, csövik. terjedése. divat, utánzás, belépési szándékkal à a beavatottak viszik tovább

„.. ahogyan a szer eltávolodik az ellenkultúra terjedésének eredetipólusától, a kábítószerhez való ellenkultúrális viszony veszteséget szenved a leegyszerűsítések, a rövidítések, a kihagyások, a félreértések, az átértelmzések, a megfordítások következtében. Végül nem marad más, mint a szer maga…”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://krimophd.blog.hu/api/trackback/id/tr9812092631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása